Blog

Wanneer moet jij werken?

Twee jaar geleden waren er weinig VHP2 leden die zich bij deze vraag iets concreets konden voorstellen. Het paste niet echt bij hun werk. Maar toen kwam Covid-19 en werd deze vraag voor veel van onze leden opeens wel actueel.

Wanneer moet jij werken?

Twee ouders die allebei werken en twee kinderen van 4 en 6 jaar oud of van 14 en 16 jaar. Dan gaan ze naar school en wordt alles een stuk eenvoudiger te regelen, behalve als de school dicht gaat en ouders thuis moeten werken. Allereerst al de conclusie dat opeens veel werk, dat altijd op kantoor of bedrijf moest gebeuren, nu wel aan het thuisbureau kan worden gedaan. Het vinden van een passende manier van werken kost wel even tijd en met twee ouders die beide thuis werken is dat al lastig. Als dan als klap op de vuurpijl ook de school dicht gaat wordt alles nog een graadje lastiger.

Overdag, hoor je dan, is het eigenlijk niet meer mogelijk om te werken voor één van de partners. De kinderen moeten vanaf groep 1 al thuis aan de slag, met huiswerk dus. Dat betekent begeleiding, aansporing en beloning. Aandacht dus. Dat gaat door tot de kinderen aan het eind van zo’n dag thuis, waarbij ook de jongste kinderen vaak pas na 8 uur zin hebben om te gaan slapen. Dan begint voor sommige van onze leden de werkdag pas. Hoelang houd je dat vol, ook al heb je het ideale bureau en een prima koffiezetapparaat? Kun je dan het antwoord geven op de vraag wanneer je moet werken?

Als VHP2 zijn we een voorstander van flexibiliteit en keuzevrijheid voor onze leden. We juichen het toe als ze zelf hun werktijden kunnen regelen en, als ze dat willen, ook buiten de normale kantooruren een deel van hun werkdag kunnen plannen. Een dergelijke vrijheid doet recht aan de kwaliteiten van de professional die wij als lid hebben. Tegelijkertijd willen we bevorderen dat onze leden vitaal blijven bij en door hun werk, dat ze er energie aan ontlenen. Juist dit tweede aspect komt in de knoei op dit moment. Dat komt voor een belangrijk deel doordat het niet meer de vrije keuze is van de werknemer zelf om de werktijd te verschuiven naar de avonduren. Het is de noodzaak om productief te zijn in een tijd dat de kinderen overdag alle tijd opeisen. Het is helaas nu al duidelijk dat niet iedereen een dergelijke gedwongen verschuiving van de werktijd kan bolwerken.

Als VHP2 doen we dan ook een beroep op de werkgevers om zuinig te zijn op hun menselijk kapitaal en waar mogelijk goede afspraken te maken met werknemers die in de thuissituatie niet optimaal kunnen werken. Anderzijds is het de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer om in gesprekken met de leidinggevende duidelijk te maken dat hier een probleem ligt en samen de verwachtingen voor de komende tijd op elkaar af te stemmen. Het is de taak van de werkgever om leidinggevenden hierop voor te bereiden en ruimte te scheppen voor afspraken die mogelijk de korte termijn productiviteit wat zullen verlagen in ruil voor een stabieler lange termijn perspectief.

Ook in deze tijd is de VHP2 er voor de leden en als je vragen hebt, neem vooral contact met ons op


VHP2, samen komen we verder.


Hans van Sprang

Chairman Of The Board

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.