Nieuws

VCP maakt unieke reeks video’s over transitie 

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe pensioenwetgeving, maar nog lang niet alles is duidelijk. De VCP biedt uitleg bij het nieuwe pensioenstelsel.

De VCP biedt uitleg bij het nieuwe pensioenstelsel

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe pensioenwetgeving, maar nog lang niet alles is duidelijk. Het is aan de politiek om deze onzekerheden weg te nemen, zodat werkenden die pensioen opbouwen weten waar ze aan toe zijn en de solidariteit binnen het stelsel gewaarborgd blijft. Maar daar hoort ook een goede uitleg bij naar alle deelnemers.

Die constatering komt van de VCP (Vakcentrale voor Professionals), waarbij onder meer de vakorganisatie voor ambtenaren en onderwijspersoneel CMHF en vakorganisatie De Unie zijn aangesloten. Om de veranderingen te duiden heeft de VCP een unieke reeks video’s gemaakt met alle ins en outs over het huidige en toekomstige stelsel.


Bewustzijn

“We gaan in de video’s uitgebreid in op de situatie nu, het stelsel dat uiterlijk in 2027 moet ingaan en de weg daarnaartoe”, zegt VCP-bestuurder Ruud Stegers. “Het pensioendossier is ingewikkeld, maar het gaat wel alle werkenden aan. Wij vinden het belangrijk dat werkenden en gepensioneerden begrijpen wat er gaat gebeuren. Voor veel mensen is pensioen een ver van mijn bed show. Ten onrechte, vinden wij, het bewustzijn mag best wat groter.”


Onzekerheid

Nieuwe zaken zoals de solidariteitsreserve of de manier waarop rendementen worden verdeeld bieden kansen, maar voor het vertrouwen is het van belang dat het goed wordt uitgelegd, dat mensen het zelf kunnen begrijpen. “Onbekendheid levert onnodig onzekerheid op. En daar willen wij iets aan doen”, zegt Stegers.


Heldere uitleg

De video’s behandelen op een informele manier uiteenlopende onderwerpen als het huidige stelsel bij bedrijfstakpensioenfondsen, tot aan de nieuwe contracten waarbij pensioen individueel wordt opgebouwd. Ook gaan de video’s in op de diverse spelers die in het pensioenveld actief zijn en het belang van pensioen als arbeidsvoorwaarde. Stegers: “Pensioen hoeft niet moeilijk te zijn, maar het moet dan wel op een toegankelijke manier worden uitgelegd. Dat biedt de VCP hier.”

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.