Nieuws

Teleurstellend openingsbod!

Onderhandelingen cao Metalekto

Tijdens de laatste ronde hebben werkgevers een openingsbod gedaan voor de nieuwe cao Metalektro. Een bod wat voor jullie en ons onacceptabel is. Werkgevers hebben een loonbod gedaan, maar voor bijna alle andere onderwerpen komen zij niet in de buurt van jullie cao-voorstellen. Een cao bestaat uit meer onderwerpen dan loon alleen! Zowel werkgevers als werknemers stellen vast dat zonder extra mandaat van de achterbannen verder onderhandelen vandaag geen zin heeft. Vakbonden en werkgevers gaan in overleg hoe nu verder.

Loon

Werkgevers hebben een loonbod gedaan voor een cao-looptijd van 20 maanden. Dit betekent:

·      Per 1 juni 2024 een loonsverhoging van 2,5%

·      Per 1 januari 2025 een loonsverhoging van 2,2%

·      Per 1 september 2025 een loonsverhoging van 2,2%

Gemiddeld betekent dit een loonsverhoging van 4,14% over 12 maanden. Opmerkelijk is dat werkgevers in de toelichting van het openingsbod de loonindexatie van januari dit jaar óók meenemen (3,5% per 1 januari 2024). Wij kijken natuurlijk niet achteruit als het over de loonparagraaf gaat, maar vooruit.

Arbeidstijden

Werkgevers willen af van de “oude arbeidstijdenwet” en verder experimenteren in proeftuinen. Dit kan leiden tot verruiming van werktijden en meer risico’s voor jou en je collega’s, zonder voldoende aandacht voor jullie belangen en privéleven. Experimenten met arbeidstijden moet wat ons betreft voordeel opleveren voor zowel werkgevers als werknemers en niet alleen voor werkgevers.

Extra onderhandelingsronde

Werkgevers moeten met een totaalvoorstel komen om de onderhandelingen vlot te trekken. Met die gedachte hebben wij ingestemd met een extra onderhandelingsronde. We gaan dan een ultieme poging doen om er een fatsoenlijke cao uit te slepen.

Tot slot

We bieden werkgevers nog een laatste kans. De huidige cao Metalektro loopt nog tot 1 juni 2024. Dus we hebben nog tijd, maar we zitten wel in de verlenging!


Dit is een gezamenlijk bericht van de vakbonden VHP2, FNV, CNV en De Unie.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.