Blog

Signify doorbreekt met afspraak over loopbaanwendingen een taboe, want een stap terug is soms een stap vooruit 

Je behaalt een diploma, vindt een baan, en werkt jezelf stap voor stap omhoog. We vinden het heel vanzelfsprekend dat een loopbaan zo verloopt. Wat minder vaak voorkomt, is dat mensen een stap terug doen. 

Signify doorbreekt met afspraak over loopbaanwendingen een taboe, want een stap terug is soms een stap vooruit

Je behaalt een diploma, vindt een baan, en werkt jezelf stap voor stap omhoog. We vinden het heel vanzelfsprekend dat een loopbaan zo verloopt. Wat minder vaak voorkomt, is dat mensen een stap terug doen. Toch kan er altijd iets veranderen in je leven, waardoor je daar wel bij vaart. Het is dan wel zo prettig als je werkgever een (financieel) vangnet inbouwt. Bij Signify is dit het geval. De sociale partners zijn daar bijzonder trots op.

Een stapje terug doen tot wederzijds genoegen, komt tot nu toe maar weinig voor. Volgens het CBS is het veel gebruikelijker dat werknemers de andere kant op bewegen: één op de zes klimt al binnen twee jaar op. Degenen die teruggaan zijn meestal ouderen; zij zitten nu eenmaal veel vaker al aan hun top. Ze moeten afrekenen met gezichtsverlies en een perceptie van falen, want deze stap heeft nu eenmaal een negatieve bijklank.

De Belgische auteur Tanja Verheyen is deskundige op dit terrein en vindt dit niet terecht. Zij ziet juist veel positieve kanten. Zo kan het zijn dat je zoveel stress krijgt van een verantwoordelijke functie, dat je graag je leaseauto en loon inlevert om van de druk te worden verlost. Er zijn voorbeelden van mensen die opklimmen naar een leidinggevende functie en niet gelukkig worden van het alleen nog maar vergaderen. Teruggaan naar de basis is dan een goede manier om weer plezier te krijgen in je werk. Ook kan het zijn dat een baan waarbij je alsmaar in het vliegtuig zit, ‘even’ niet bij je past omdat je meer tijd wilt besteden aan de zorg voor je kinderen.


Loopbaanwending leeft bij leden VHP2

Bij VHP2 geven leden regelmatig te kennen dat ze een loopbaanwending overwegen of krijgen aangeboden. Met name bij een stap terug levert dat een worsteling op, want behalve dat dit negatief beladen is, komt er ook onzekerheid bij kijken. Mensen die aan het begin van hun loopbaan staan, liggen niet alleen wakker van de financiële gevolgen, maar vragen zich bijvoorbeeld ook af of ze hun groeikansen binnen een bedrijf niet definitief vergooien.

Keuzevrijheid past bij duurzame inzetbaarheid, diversiteit, inclusiviteit

Bij Signify bleek dit onderwerp bespreekbaar. Elke Smits is hier Labor Relations Specialist en kijkt naar een loopbaanwending in het licht van duurzame inzetbaarheid: een manier om gezond en fit aan het werk te blijven binnen de eigen organisatie. En daar komt nog iets bij: “Het is van deze tijd om aandacht te hebben voor verschillen. Wij zijn trots op de diversiteit en inclusiviteit die je weerspiegeld ziet in ons personeelsbestand. Daar hoort een divers pallet aan keuzes bij, afgestemd op het individu. Door loopbaanwendingen (omhoog, horizontaal of omlaag) positief te benaderen, laten we zien dat het niet gek is als je daarom vraagt.


De regeling bevat een paar hoofdpunten:

  • begeleiding door een HR-professional;
  • de garantie dat je niet meer dan tien schaalposities achteruitgaat;
  • het verschil tussen je oude en nieuwe salaris wordt in een periode van drie tot vijf jaar afgebouwd.

Omdat de inkt van de regeling amper droog is, kan Smits nog niets zeggen over de belangstelling. “Maar al helpen we maar een handjevol mensen, dan is dat al een winst: het gaat erom dat we degenen bereiken die hier behoefte aan hebben.”

Het belangrijkste vindt Smits dat nu de basis is gelegd voor cultuurverandering. Signify haalt demotie uit de taboesfeer. “We bieden een veilige omgeving waarin je deze keus kunt maken. We laten zien dat wij niet vastgeroest zitten in het klassieke denken dat je alleen maar omhoog moet, want deze tijd vraagt om een veel diverser pallet aan mogelijkheden.

Word ook lid. Dan heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over cao-onderhandelingen en heb je toegang tot onze diensten zoals juridisch advies.



VHP2: Samen komen we verder.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.