Casus

Nieuwe baan na je 45e?

"Het is niet makkelijk voor 45- plussers om na ontslag weer werk te vinden. Ik heb geluk gehad, maar geluk dwing je soms ook af!"

Geluk dwing je soms af

In mei 2014 werd er een reorganisatie bij mijn vorige werkgever doorge- voerd waardoor er 44 mensen zonder werk kwamen te zitten. Er gingen maanden aan vooraf met veel onzekerheid. Samen met de verschillende vakorganisaties, waaronder de VHP2, was er een Sociaal Plan opgesteld. Toen mij het ontslag werd aangezegd, kreeg ik een concept beëindiging- overeenkomst onder verwijzing naar het Sociaal Plan. Tegelijkertijd werd gezegd dat ik niet op de lijst stond van de ontslagaanvragen bij het UWV en dat ik maar juridische ondersteuning moest gaan zoeken.


Het drong nog niet goed tot me door wat er precies aan de hand was. In 2002 rommelde het ook bij mijn vorige werkgever, zodat ik toen heb besloten om mij aan te sluiten bij de rechtsvoorganger van de VHP2. Ik las wel eens wat verslagen, maar verder deed ik weinig met mijn lidmaatschap. Ongeveer een maand voor de reorganisatie kwam de VHP2 bij mijn werkgever op bezoek met een loopbaancoach. Het was een prettige bijeenkomst en ik had me dan ook voorgenomen ongeacht wat er ook zou gaan gebeuren gebruik te maken van de ‘gratis’ 10 uren loopbaanadvies. Toen mij ver- volgens ontslag werd aangezegd heb ik me direct gemeld bij de VHP2. De jurist die de zaak oppakte maakte mij al snel duidelijk dat mijn situatie bijzonder was omdat ik niet onder de reorganisatie viel en het Sociaal Plan dus eigenlijk niet van toepassing was. Mijn functie was volgens mijn werkgever vervallen, er was geen plaats voor mij in de nieuwe organisatie en ik was niet afgespiegeld. Nou dat was best moeilijk om dit te accepteren, maar het was voor mij goed om erover na te denken en een mogelijk verweer voor te bereiden voor als we naar de kantonrechter zouden moeten. Allerlei informatie werd verzameld waaronder beoordelingen van de afgelopen jaren.


Mijn juridische adviseur had vertrouwen in een succesvol verweer bij een eventuele ontslagprocedure, maar we zouden eerst onderzoeken of een minnelijke oplossing nog mogelijk was. Nadat mijn jurist alle informatie had verzameld werd begonnen met de onderhandelingen. Hoewel deze in eerste instantie moeizaam verliepen, wist de VHP2-jurist ze weer vlot te trekken door een zeer redelijk eindvoorstel te doen. Zes weken na het aanzeggen van het ontslag was er eindelijk een overeenkomst, gelukkig een stuk beter dan het initiële voorstel dat gebaseerd was op het Sociaal Plan. Ondertussen hadden zich al een paar bedrijven gemeld die graag een kopie van mijn CV wilden.


Voordat ik het wist was ik via mijn externe netwerk al begonnen met het solliciteren. Hoogste tijd dus om contact op te nemen met de loopbaan coach om versneld advies te krijgen op vragen zoals: Wat kan ik goed? Wat kan ik voor een nieuwe werkgever betekenen? Wat wil ik graag? Wat voor soort werkgever zoek ik? Wat voor uitdagingen moet een nieuwe baan voor mij hebben? De sessies met de loopbaancoach verliepen in een prettige sfeer en waren bijzonder efficiënt. De hierop volgende sollicitatie gesprekken met een aantal potentiële nieuwe werkgevers verliepen erg goed en er was dan ook al snel zicht op een mooie baan bij een degelijk bedrijf. Het afgeronde beëindigingtraject en de gesprekken met de loopbaancoach gaven mij weer voldoende rust en energie om de onderhandelingen met de nieuwe werk- gever te starten.


Toen ik van de nieuwe werkgever een concept arbeidsovereenkomst ontving, heeft de VHP2-jurist ook hiernaar gekeken en nog enkele goede adviezen gegeven. Inmiddels ben ik alweer enkele weken werkzaam voor mijn nieuwe werk- gever. Mijn werk is leuk, interessant en wordt goed gewaardeerd. In de krant las ik vanochtend dat het voor de 45+ groep niet makkelijk is om na ontslag weer werk te vinden.

Ik heb geluk gehad, maar ja geluk dwing je soms ook af. Mijn externe netwerk, de adviezen van de loopbaancoach en de hulp van de VHP2-jurist hebben mij geholpen om op korte termijn het ontslag bij mijn vorige werkgever goed af te sluiten en weer snel een passende en uitdagende baan te vinden.(Naam bekend bij de VHP2, 45 jaar)

Download de whitepaper

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.