Blog

Koopkracht


De VHP2 vindt dat iedereen in Nederland een inkomen zou moeten (kunnen) verdienen dat voldoende is om te kunnen leven.

Koopkracht


De koopkracht van alle Nederlanders gaat hard achteruit door de inflatie die we zien in de stijgende prijzen voor boodschappen en de enorme energieprijzen.  

De angst voor een loon-prijsspiraal zoals in de jaren ’70 zit zo diep dat er nu allerlei andere oplossingen gesuggereerd worden om vooral maar niet de lonen substantieel te hoeven verhogen. 

 

Eén van de ideeën is een inkomensafhankelijke energietoeslag. Iedereen begrijpt dat de laagste inkomens de meeste moeite hebben rond te komen, maar de energierekening wordt vooral bepaald door de energiezuinigheid van de woning. Het optuigen van een eerlijk toeslagsysteem is daarmee extreem gecompliceerd en onuitvoerbaar. Maar het is ook onwenselijk. Het maakt mensen verder afhankelijk van toeslagen. Ze zullen minder snel meer gaan werken omdat anders de kans bestaat de toeslag te verliezen. Het kinderopvangtoeslagenschandaal heeft bovendien aangetoond hoe mensen klem komen te zitten in dit soort goedbedoelde systemen. 

 

De VHP2 vindt dat iedereen in Nederland een inkomen zou moeten (kunnen) verdienen dat voldoende is om te kunnen leven. De enorme krapte op de arbeidsmarkt geeft aan dat er meer vraag is en de waarde van werk dus stijgt. Bedrijven die niet meer kunnen of willen betalen zullen het dan met minder personeel moeten doen. Ze moeten nadenken of hun bedrijfsmodel wel past bij dit land. Als dat dan het einde betekent aan de “ZZP-slavernij” voor bijvoorbeeld pakket- en flitsbezorgers, dan is dat mooi meegenomen. 

 

Als VHP2 zullen we bij CAO-onderhandelingen inzetten op een goede loonsverhoging voor iedereen. We rekenen op jullie om deze onderhandelingen kracht bij te zetten en te kiezen voor waardevol werk bij een werkgever die wel betaalt. Casper Vaandrager

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.