Blog

Hoe het Persoonlijk Opleidingsbudget Allessandra’s leven verrijkt

Zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom laat Philips medewerkers in het kader van ‘een leven lang leren’ zelf kiezen welke opleiding ze willen volgen. 

Hoe het Persoonlijk Opleidingsbudget Allessandra’s leven verrijkt

Zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom laat Philips medewerkers in het kader van ‘een leven lang leren’ zelf kiezen welke opleiding ze willen volgen. De Italiaanse Allessandra Di Tullio opteerde daarom voor een dertigdelige conversatiecursus Nederlands. Daardoor ging haar taalvaardigheid met sprongen vooruit (wat natuurlijk van pas komt in haar werk). Daarnaast betekende de cursus een persoonlijke verrijking: nu weet ze alles van Prinsjesdag.

Of Nederlands een moeilijke taal is om te leren, daar kun je verschillend over denken. Wat in ieder geval niet helpt, is dat Nederlanders direct overschakelen op Engels zodra ze in de gaten hebben dat iemand van buiten de landsgrenzen komt. Di Tullio spreekt zodoende zelden Nederlands met haar buren. Daar komt nog bij dat ze in een internationaal bedrijf werkt waarin Engels ook vaak de voertaal is.


Behoefte werknemers staat voorop

Het klinkt dan ook best logisch dat ze voor een cursus Nederlands koos toen Philips in 2020 een proef begon met een Persoonlijke Opleidingsbudget (POB). Het doel daarvan is om werknemers die onder een CAO vallen, de kans te geven zichzelf te ontplooien. Een opleiding hoeft niet direct ten goede te komen aan de organisatie. Belangrijker is dat het mensen inspireert en motiveert. Terug naar Di Tullio: zij vertelt dat ze ook best een andere cursus had willen doen, maar dat het overgrote deel van het aanbod Nederlandstalig is. Daarom werd het de talencursus.

Omdat ze al langer in ons land woont, is ze de verbazing over een woord als ‘gezellig’ en de sch-klank wel voorbij. Maar ze kan nog wel verwonderd kijken naar onze monarchie bijvoorbeeld, en de bijbehorende pracht en praal die je ziet op een dag als Prinsjesdag. Door de cursus van Education First leerde ze meer over de Nederlandse historie en cultuur. Ze kreeg ook interviews voorgeschoteld met politieke leiders, waardoor ze nu beter inzicht heeft in hun standpunten.

Maar wat volgens haar minstens zo waardevol is, is dat ze telkens een uur lang een-op-een mocht conserveren in het Nederlands, met de Nederlandse cursusleidster. Zij woont in Italië en vertelde Di Tullio waar zij op haar beurt van opkijkt. De hechte familiebanden in de laars bijvoorbeeld. En hoe Italiaanse moeders hun zonen pamperen, ook als ze allang volwassen zijn.


POB: Waardevol initiatief

Het POB is een mogelijkheid die bevochten is door vakbonden als VHP2. Di Tullio vindt dat zeer waardevol. “Als je het zelf moet bekostigen, vind je het al snel te duur en begin je er misschien niet aan. Maar nu ik heb meegedaan, merk ik dat ik de taal veel beter begrijp. Ik vind het dan ook een goede zaak dat de pilot een vervolg krijgt, want ik zou mijn niveau graag verder verhogen. In de toekomst wil ik me ook vaardigheden eigen maken die in mijn werk van pas komen. Behalve voor mij is het voor anderen natuurlijk ook goed dat je de kans te krijgt om een cursus of opleiding te volgen waarnaar je interesse uitgaat.”


Word ook lid. Dan heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over cao-onderhandelingen en heb je toegang tot onze diensten zoals juridisch advies.

VHP2: Samen komen we verder.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.