Blog

Een loonsverhoging van 7,4%!


Sinds 2012 werk ik bij de VHP2 en nog steeds verbaas ik mij over kortzichtig gedrag van sommige werkgevers.

Een loonsverhoging van 7,4%


Een nieuw dieptepunt betreft de opstelling van Eurofins Materials Science (doet onderzoek naar materialen) gevestigd op de HTC in Eindhoven. In december 2021 sloot de VHP2 een overeenkomst met Eurofins over loonsverhogingen in 2022, 2023 en 2024. Er werd afgesproken dat het inflatiecijfer CPI (januari in vergelijking met januari voorafgaand jaar) wordt gehanteerd om de loonsverhoging te bepalen. Voor 2022 betekent dit een loonsverhoging van 7,4% per 1 april 2022. Eurofins erkent dit maar weigert echter deze verhoging door te voeren met als argument dat er belangrijke redenen zijn om deze verhoging niet uit te keren. Welke redenen dat zijn maakt Eurofins overigens niet duidelijk anders dan dat ze dit percentage aan de hoge kant vindt.


Zo op het eerste gezicht lijkt een loonsverhoging van 7,4% relatief hoog maar de zaak ligt genuanceerder. In voorgaande jaren hebben werknemers bij Eurofins geen of nauwelijks een loonsverhoging ontvangen. Daarnaast is de overeenkomst met de afspraken over loonsverhogingen in december 2021 getekend. Op dat moment was al lang en breZo op het eerste gezicht lijkt een loonsverhoging van 7,4% relatief hoog maar de zaak ligt genuanceerder. In voorgaande jaren hebben werknemers bij Eurofins geen of nauwelijks een loonsverhoging ontvangen. Daarnaast is de overeenkomst met de afspraken over loonsverhogingen in december 2021 getekend. Op dat moment was al lang en breed duidelijk dat de inflatie opliep en dat dit invloed zou hebben op de loonsverhoging voor 2022. Je mag toch verwachten dat Eurofins wist waaraan ze begon?


De opstelling van Eurofins vind ik kinderachtig: Haar professionals eerst jarenlang confronteren met loonsverhogingen die ver onder de benchmark liggen en in 2022 afspraken niet nakomen omdat de loonsverhoging eens een keer gunstig voor werknemers uitpakt. Kinderachtig en bovendien zeer onverstandig. Het personeel bij Eurofins is terecht boos en teleurgesteld waardoor er onrust is binnen de onderneming en dat juist in een tijd van arbeidskrapte en je elke professional nodig hebt!


Het personeel en de vakbonden VHP2 en de Unie bereiden zich nu voor op -juridische- acties.Casper Vaandrager

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.