Blog

Een bond zorgt ervoor dat de ergernis bij de koffieautomaat de top bereikt

Zo af en toe kom je ze nog tegen: mensen die lid zijn van een vakvereniging uit idealisme. Neem Maarten van Gestel (45), chief product owner bij ASML. Lees meer.

Een bond zorgt ervoor dat de ergernis bij de koffieautomaat de top bereikt

Zo af en toe kom je ze nog tegen: mensen die lid zijn van een vakvereniging uit idealisme. Neem Maarten van Gestel (45), chief product owner bij ASML. Hij heeft weinig reden tot klagen over zijn werkgever, maar ergert zich af en toe ‘aan van die kleine dingetjes’ waardoor het volgens hem met het werkplezier de verkeerde kant opgaat. Je kunt je dan wel beklagen, meent de Brabander, maar het is beter om het heft in handen te nemen. “ASML is een log beest en als je de koers daarvan wilt veranderen, moet je toch bij de bond zijn. Die vertolkt als geen ander wat er op de werkvloer leeft.”

ASML hoort wereldwijd bij de grote spelers op de markt van chipmachines. Van Gestel stuurt er teams aan die machines ontwikkelen die werken met extreem ultraviolet licht (EUV). Die zijn essentieel voor de chips in je smartphone, auto of wasmachine. Hij werkt er al tien jaar, maar sloot zich pas vorig jaar aan bij VHP2.

De keus viel specifiek op VHP2. Niet omdat deze bond net als ASML van oudsher een link heeft met Philips, maar omdat zijn vader er lid van was. “Ik wilde bij de bond om meer invloed uit te oefenen op het beleid van ASML. Ik kreeg het gevoel dat het steeds minder om de mensen draaide en meer om het geld. Dat ontstond toen de Bol.com bon die we als bedankje met Kerst kregen van ASML plotseling naar de ASML foundation ging. Met een briefje erbij dat kinderen in derdewereldlanden het slechter hebben dan wij en dat wij dit wel zouden begrijpen. Terwijl zo’n Kerstcadeautje natuurlijk niet gaat over geld maar als waardering voor je werk.’’


‘Als je geen lid bent moet je ook niet klagen’

Ook hoorde hij mensen klagen dat hun salaris al jaren niet was verhoogd of dat leidinggevenden overwerken iets teveel als vanzelfsprekend beschouwen. “Als je dan vraagt waarom ze geen lid worden, hoor je altijd ‘geen tijd’ of ‘geen zin’. Maar dan moet je ook niet moet klagen. Als lid van de bond zit je met de leiding om tafel en kun je dit soort dingen bespreken.”

Een veelgehoorde reden om lid te worden van VHP2 is hun voorkeur voor overleg boven harde actie. Maar Van Gestel zegt dat de vereniging bij hem past omdat die specifiek opkomt voor hoog opgeleid technisch personeel.


Generatiepact voor jong en oud

Hoewel ASML liefst een eigen cao wilde afsluiten, is het bedrijf toch gebonden aan de Metalektro cao. Omdat die overeenkomst 1 december afloopt wordt nu onderhandeld over een nieuwe cao. De bonden maken zich onder meer hard voor een thuiswerkvergoeding, maar dat is niet iets waar Van Gestel zich heel erg druk over maakt. “Ik werk thuis op een stoel van ASML en ik kijk naar een scherm van ASML. Dat is allemaal al zo goed geregeld dat je mij niet hoort roepen dat de koffie ook nog moet worden vergoed.”

Een ander onderhandelingspunt is het generatiepact. Het idee daarvan is dat 60-plussers korter gaan werken om jongeren de kans te geven de vrijkomende tijd in te vullen. Omdat Van Gestel nog ver verwijderd is van de pensioengerechtigde leeftijd, staat dit pact ver van hem af. “Als het gaat om werk creëren voor jongeren heb ik mijn vraagtekens. ASML ziet jongeren graag komen, maar omdat hier weinig technisch personeel beschikbaar is, wordt in het buitenland geworven. Voor hen is het trouwens maar goed dat er een vakbond is die voor hun belangen opkomt, want vaak spreken ze de taal niet.”

Dat maar weinig jongeren lid worden, snapt Van Gestel wel. “Ze zijn individualistisch ingesteld en denken hun eigen boontjes te kunnen doppen. Ze sluiten zich pas aan als er een conflict ontstaat, omdat een bond juridische bijstand verleent. Toch kun je al eerder voordeel hebben van een lidmaatschap. Want je hebt geen individuele overeenkomst met ASML, maar een collectieve. Als je daar iets aan wilt veranderen, is lid worden van de bond de enige manier. Bovendien zitten er tussen de werkvloer en de directie heel wat lagen. Een bond overbrugt die afstand en zorgt ervoor dat de ergernis bij de koffieautomaat de top bereikt.”

Meer weten over wat een bond voor jou kan betekenen? Bekijk dan hier onze uitleganimatie. Binnen twee minuten ben je helemaal op de hoogte. Als je nu lid wordt, kun je gebruikmaken van onze tijdelijke actie: als je minimaal één jaar lid blijft, ondersteunen we jou bij arbeidsgeschillen, zonder de gebruikelijke wachttijd van zes maanden. Klik hier of neem contact op met 040-211 6222.


VHP2: Samen komen we verder.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.