Casus

Coachingtraject biedt uitkomst

"Hoewel het management mij volledig steunde in mijn nieuwe functie, bleek het lastig om mijn oudere collega’s – meest vijftigers - te winnen voor mijn aanpak. Een coachtraject bood uitkomst."

Generatiekloof

Sinds 2008 werk ik bij een bedrijf van ca. 200 medewerkers met een gemiddelde leeftijd van 50. Hoewel ik ben aangenomen als ingenieur op een technische afdeling, heb ik al snel aangegeven meer richting Sales te willen gaan. Ook heb ik actief interesse getoond in een functie met meer verantwoordelijkheden. Mijn werk werd steeds als zeer goed beoordeeld en ik ben relatief snel bevorderd tot een senior functie. Niet veel later werd ik gepolst voor werk in de commerciële hoek. Dat was precies wat ik wilde en dus zat ik met een kleine vier jaar werkervaring in een traject om Sales Manager te worden.In mijn werkwijze en motivatie word ik door zowel CEO als management gesteund en voel ik me zeer gewaardeerd. Op de werkvloer is het echter een lastig traject gebleken om aan mijn gedrevenheid op effectieve wijze uiting te geven, te midden van relatief oude werknemers. Mijn houding en werkwijze worden blijkbaar als verwarrend en verstorend ervaren. Ik merk duidelijk dat ik mensen uit hun comfortzone trek. Dat doe ik omdat ik sterk geloof dat het de juiste weg vooruit is. Dit veroorzaakt echter veel weerstand bij mensen die ‘het altijd al zo deden’ en prat gaan op hun ervaringen uit het verleden.


Daarnaast spelen er intern een aantal politieke zaken vanwege enkele reorganisatierondes. De te volgen werkwijze en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijker voor iedereen. Zo heb ik feitelijk een interne klantenrol als interface naar de buitenwereld waarbij ik tegelijk met de collega’s moet samenwerken richting die buitenwereld. Dit zorgt voor een continu spanningsveld waarbij ik èn de commerciële belangen en de interne collegiale belangen met elkaar moet laten rijmen. Om mijn effectiviteit intern te verhogen is mij door personeelszaken coaching aangeboden van Isense.


Na een zeer openhartig eerste gesprek, bleken mijn situatie, achtergrond en houding goed te categoriseren. De inzichten en tips die ik alleen al uit de eerste twee sessies heb gekregen, hebben vrijwel direct daarna vruchten afgeworpen. Ik ben meer en eerder gaan confronteren om kleine wondjes niet te laten ontsteken, en ik voel dat ik een betere kijk op mijn interactie met collega’s heb ontwikkeld. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik door deze sessie een stuk beter in mijn werk kan opereren. De bewustwording en de gereedschappen vanuit de coaching zijn nu al zeer waardevol gebleken.(Naam bekend bij de VHP2, man, 35 jaar)

Neem contact op

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.