Blog

Centen of procenten?

FNV komt met nivellerende looneis: voor alle werknemers € 100 euro per maand erbij. Wat wil de VHP2? Lees meer in onze blog.

FNV komt met nivellerende looneis: voor alle werknemers € 100 euro per maand erbij. Wat wil de VHP2?

Centen in plaats van procenten was de strijdkreet van sociaal Nederland in 1973 (kabinet Den Uyl). Het is dus geen nieuwe discussie. In 2022 wil Vakbond FNV in elke cao een inflatiecorrectie én een loonsverhoging van € 100 per maand afspreken. Vooral de laagste inkomens moeten volgend jaar een stevige loonsverhoging krijgen. Voor mensen met het minimumloon komt dat neer op bijna 8 procent loonsverhoging. Voor wie een modaal inkomen heeft is het een plus van 5,5 procent. Wie drie keer modaal verdient, zou er 3,1 procent op vooruit gaan. De VHP2 heeft in haar arbeidsvoorwaardennota letterlijk staan: “De VHP2 zet in op procentuele verhogingen; nominale verhogingen hebben niet onze voorkeur vanwege de nivellerende werking” Is dit standpunt aan herziening toe? Onder onze leden vindt er discussie plaats: De één vindt dat er al genoeg genivelleerd wordt via de overheid en de ander vindt het juist rechtvaardig om de lagere inkomens meer te laten profiteren van de afgesproken loonsverhogingen.


De praktijk: Het hybride model

Na jaren waarin er eigenlijk alleen maar procentuele verhogingen zijn afgesproken zie je dat er in de laatste jaren verschillende Cao’s tot stand gekomen zijn waarin er naast procentuele verhogingen ook verhogingen in euro’s zijn afgesproken: het hybride model. Goed voorbeeld is de Cao Metalektro (2018-2020) waarin naast een verhoging van 3,5% ook verhogingen van € 58 en € 116 per maand zijn afgesproken. Daarbij heb ik gemerkt dat er onder de VHP2-leden in de metalektro over dit onderwerp verschillend werd gedacht. De één vond een hybride model prima, de ander wil alleen procenten en weer een ander is voorstander van centen: “de prijs van brood gaat in centen omhoog en niet in procenten”


Maatwerk

Bij de afweging centen of procenten is het natuurlijk ook een kwestie van maatwerk. Wat wordt er naast de loonparagraaf nog meer afgesproken wat van belang kan zijn voor verschillende doelgroepen. Zelf vind ik een hybride model zeker verdedigbaar maar wat ik vind is niet zo belangrijk. De komende weken gaan wij onze leden benaderen hoe zij hierover denken. Reageren kan natuurlijk nu ook al: via info@vhp2.nl.


Casper Vaandrager

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.