Nieuws

Vakbonden rekenen op groter banenverlies bij Signify

Vakbonden rekenen op groter banenverlies bij Signify


Het magere loonbod, het verbod op thuiswerken en een versoberd sociaal plan: bakbonden zitten in hun maag met de situatie bij Signify. Een impasse dreigt en de tijd dringt, want het lichtbedrijf wil een slankere organisatie. 


Signify komt in het eindbod met een loonsverhoging van vijf procent. Maar wel pas vanaf 1 januari 2023 terwijl de cao een looptijd heeft van twaalf maanden, van juli 2022 tot eind juni komend jaar. 'Dus dat komt neer op slechts 2,5 procent', zegt Arjen Huizinga van CNV. Terwijl het CBS vorige week nog meldde dat het leven over de gehele linie een kleine tien procent duurder was dan een jaar terug.


Argusogen

Met argusogen wordt door FNV, CNV, De Unie en VHP2 ook gekeken naar het sociaal plan. De vakbonden rekenen erop dat het bedrijf doorgaat met reorganiseren om de kosten omlaag te krijgen en de marges op niveau te houden. Vorige week nog is in Eindhoven zeven mensen ontslag aangezegd. Het gaat om werknemers van de afdeling die verlichting maakt voor de tuinbouw- en veeteeltsector. Door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis heeft die tak volgens Signify last van flink dalende verkopen. Eveneens vorige week werd bekend dat bij de oude lichtfabriek in Turnhout dertig banen verdwijnen. Voor de aankomende maanden rekenen de onderhandelaars op meer aanzeggingen. Eerder heeft het bedrijf al gezegd te koersen op een slanker hoofdkantoor.


Versoberd sociaal plan

Volgens de bonden stuurt Signify aan op een versoberd sociaal plan maar wil het bedrijf het huidige sociaal plan verlengen tot 30 juni 2023. 'Maar ik heb het vermoeden dat de grote bulk van de ontslagen gaat vallen in de zomer en dan is er geen sociaal plan meer', zegt Colette van Wezel van vakbond VHP2. De bonden willen van leden weten hoe ze tegen het sociaal plan aankijken. Huizinga: 'Wie al heel wat dienstjaren heeft en de komende maanden vreest voor zijn of haar baan zal zich misschien even wat comfortabeler voelen met die verlenging van het sociaal plan met een half jaar. Maar we willen een sociaal plan dat langer meegaat.'


Bart-Jan van Rooij

b.vrooij@ed.nl

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.