aggressive gesture

VHP2 steunt trainingen tegen grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag blijft een groot probleem op de werkvloer. Om dit aan te pakken, bieden sociale partners samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag diverse trainingen aan. Deze trainingen zijn bedoeld om sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren en werknemers te ondersteunen bij het omgaan met ongewenst gedrag.

Omstanderstraining

Een van de belangrijkste tools is de omstanderstraining, waarin deelnemers leren hoe ze kunnen handelen bij het waarnemen van ongewenst gedrag op de werkvloer. De training, die gratis en toegankelijk is voor iedereen, richt zich op veilige acties voor zowel de omstander als de persoon die het gedrag ervaart. Na de training is er toegang tot een E-learningmodule voor verdere verdieping.

OR-training Sociale Veiligheid

Voor leden van de ondernemingsraad is er een OR-training Sociale Veiligheid. Deze training biedt OR-leden de kennis en vaardigheden om sociale veiligheid in hun organisatie te bevorderen. Deelnemers leren hoe ze signalen van grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen en hoe ze dit op de agenda kunnen zetten binnen de organisatie.

Inspiratiesessie ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’

Op 7 november 2024 vindt er een inspiratiesessie plaats, georganiseerd door de Stichting van de Arbeid en de regeringscommissaris. Deze bijeenkomst richt zich op het bevorderen van sociaal veilig gedrag op de werkvloer.

Toolkit Wet seksuele misdrijven

Met de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die sinds 1 juli 2024 van kracht is, zijn slachtoffers van seksueel geweld beter beschermd. Het ministerie biedt een toolkit aan met informatie over de wet, inclusief video’s en berichten voor pers en sociale media. Deze toolkit kan gebruikt worden om werknemers te informeren over hun rechten en de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag.

VHP2 moedigt alle leden aan om deel te nemen aan deze trainingen en bij te dragen aan een sociaal veilige werkomgeving. Voor meer informatie en om je aan te melden voor een van de trainingen, bezoek de website van de VCP.

Samen werken aan een veilige en inclusieve werkvloer!