vlaggen bevrijdingsdag 5 mei 2020

De recente studie naar cao-afspraken over toeslagen bij werken op feestdagen en tijdens overwerk biedt bruikbare inzichten voor werknemers en werkgevers. Uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), werd de studie gebaseerd op 149 cao’s, die samen een groot deel van de Nederlandse werknemers vertegenwoordigen.

Feestdagen: Wat zegt de cao?

In 2024 geldt in bijna alle onderzochte cao’s een toeslag voor werken op feestdagen. Werknemers die op feestdagen werken, kunnen een toeslag verwachten die varieert tussen minder dan 100%, precies 100% of zelfs meer dan 100% van hun normale uurloon. De keuze om de toeslag in tijd of geld te ontvangen, is vaak mogelijk, afhankelijk van de specifieke cao.

Overwerk: Wat zijn de afspraken?

Overwerk is in vrijwel alle cao’s geregeld. In 130 cao’s ontvangen werknemers een toeslag voor overwerk, meestal in tijd of geld. In sommige sectoren hangt de hoogte van de toeslag af van wanneer het overwerk plaatsvindt, zoals in de avond of weekenden.

Diversiteitsdagen: Meer ruimte voor persoonlijke feestdagen

Steeds meer cao’s bieden ruimte voor diversiteitsdagen, zodat werknemers vrij kunnen nemen op religieuze feestdagen of dagen die voor hen belangrijk zijn. Dit biedt flexibiliteit en houdt rekening met persoonlijke overtuigingen en religieuze tradities.

Voor meer informatie over toeslagen bij feestdagen en overwerk, bezoek de officiële website van het ministerie van SZW via deze link.

Blijf op de hoogte van de laatste cao-ontwikkelingen en zorg dat je goed geïnformeerd bent over je rechten!


Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Toeslagen op feestdagen en overwerk 2024.