ser gebouw 07 1 720x540 (1)

Voor een toekomstbestendig beheer van water, bodem en natuur moet Nederland sterker inzetten op de arbeidsmarkt, scholing en innovatie. Klimaatverandering en intensief landgebruik zorgen ervoor dat vrijwel elke baan en onderneming in de ‘groenblauwe’ sectoren—zoals agri&food, water-, bodem- en natuurbeheer—verandert. Dit adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet.

“Sectoroverstijgende samenwerking en een focus op arbeidsbesparende technologie en innovatieve oplossingen zijn nu essentieel,” stelt Chris van Veldhuizen, raadslid voor de Vakcentrale voor Professionals (VCP) en directeur van vakvereniging HZC – Het Zwarte Corps.

Innovatie en samenwerking noodzakelijk

De VCP ziet, net als de SER, veel initiatieven tot vernieuwing, maar constateert dat echte verbreding en versnelling achterblijven. Gevestigde belangen belemmeren systeemveranderingen, waardoor innovaties vaak beperkt blijven tot het optimaliseren van bestaande werkwijzen. Er is behoefte aan actieve sturing op nieuw verdienvermogen, vernieuwende kennis en intensievere samenwerking tussen verschillende onderwijs- en onderzoeksdisciplines op het gebied van groen (voedsel), blauw (water) en aanverwante sectoren.

“In domeinen zoals ICT, techniek, bouw en infrastructuur is de arbeidsmarkt al enorm krap; simpelweg meer mensen aantrekken is geen oplossing. Slimmer werken wel,” zegt Van Veldhuizen. “Investeren in arbeidsbesparende technologie en het stimuleren van innovatieve, sectoroverstijgende samenwerkingen is cruciaal. Waterbeheer en landbouw raken steeds meer verweven.”

Adoptie van innovaties stimuleren

Technologische innovaties sluiten niet altijd aan bij de behoeften en de dagelijkse praktijk van ondernemers en werkenden. Het gaat niet alleen om de ontwikkeling van nieuwe technieken, maar vooral om de adoptie ervan. Vooral middelgrote en kleine bedrijven hebben behoefte aan praktische toepassingen.

“Er wordt vaak te eenzijdig vanuit een technische invalshoek naar transitievraagstukken gekeken,” merkt Van Veldhuizen op. “Samenwerking met andere vakgebieden, zoals gedragswetenschappen en marketing, is essentieel. Luister naar de professionals die met de innovaties gaan werken.” Dit voorkomt dat ontwikkelde producten niet worden toegepast en niet aansluiten bij de actuele behoeften.

Perspectief voor werkenden en ondernemers

Werkenden in agri&food, water, bodem en natuur krijgen te maken met uitdagingen zoals droogte, wateroverlast en verminderde bodem- en waterkwaliteit. Tegelijkertijd is er een toenemende schaarste aan menskracht, schoon water en fysieke ruimte. Ondanks polariserende debatten zijn er in de praktijk positieve ontwikkelingen. Praktische kennis en vernieuwende samenwerkingen laten zien dat verduurzaming samengaat met goede verdienmodellen en hoogwaardige banen.

Lees het volledige advies van de SER.


Over de VCP en VHP2

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) zet zich in voor de belangen van professionals in Nederland op het gebied van werk, inkomen, pensioen en ontwikkeling. VHP2 is aangesloten bij de VCP en vertegenwoordigt professionals en leidinggevenden in de technische sector. Samen streven we naar betere arbeidsvoorwaarden, professionele ontwikkeling en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.