allgo an app for plus size people ogxhwwn6pni unsplash 720x480

Oproep tot Snelheid en Zorgvuldigheid bij UWV Correcties op WIA-uitkeringen

De afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor fouten bij de berekening van WIA-uitkeringen door het UWV. In de periode tussen 2020 en 2024 zijn tienduizenden uitkeringen onjuist vastgesteld, waardoor mensen te veel of te weinig uitkering hebben ontvangen. Het UWV heeft aangekondigd actie te ondernemen om deze fouten te corrigeren, maar dit brengt veel onzekerheid met zich mee voor de betrokkenen.

VCP en VHP2: Snelheid en Duidelijkheid Nodig

De VCP, waar VHP2 deel van uitmaakt, benadrukt dat het cruciaal is dat de herstelfase snel en zorgvuldig verloopt. Uitkeringsgerechtigden die al in een kwetsbare positie verkeren, mogen niet de dupe worden van fouten die door het UWV zijn gemaakt. Zoals VCP-voorzitter Nic van Holstein stelt: “Wanneer de fout bij het UWV ligt, mag er geen sprake zijn van terugvordering van te veel betaalde uitkeringen.” Voor degenen die te weinig hebben ontvangen, moet er zo snel mogelijk een nabetaling komen.

VHP2 Steunt Deze Oproep

VHP2 staat volledig achter de oproepen van de VCP. Het is van groot belang dat er snel duidelijkheid komt voor alle uitkeringsgerechtigden, zonder dat zij in financiële problemen komen door fouten van het UWV. We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zullen ons hard maken voor de belangen van onze leden.

Mensen die vermoeden dat hun WIA-uitkering onjuist is berekend, kunnen contact opnemen met het UWV via 088 – 898 92 94. Het UWV heeft toegezegd een zorgvuldig onderzoek te doen en de uitkeringen waar nodig te corrigeren.

Voor meer informatie, zie de berichten van UWV en VCP.


VHP2 blijft zich inzetten voor een rechtvaardig en zorgvuldig correctieproces. Heb je vragen over je WIA-uitkering of de herstelfase? Neem gerust contact met ons op.