wooden cubes with word news and newspapers on wooden tabletop

Het Europese Hof van Justitie heeft een belangrijke uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor parttime werknemers in Nederland. Volgens het Hof hebben parttimers recht op een overwerktoeslag zodra zij meer uren werken dan hun contractuele arbeidsduur, ongeacht of zij daarmee het aantal uren van een fulltime aanstelling bereiken.

Wat betekent dit voor u?

In veel bedrijven wordt momenteel een overwerktoeslag pas verstrekt aan parttimers als zij meer uren werken dan het volledige aantal uren van een fulltime dienstverband. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld 24 uur per week werkt, u pas een toeslag ontvangt wanneer u meer dan 38 uur werkt. Deze praktijk is nu door het Europese Hof als discriminerend bestempeld.

Achtergrond van de uitspraak

De zaak kwam aan het rollen door twee parttime verpleegkundigen in Duitsland. Zij werkten regelmatig meer uren dan hun contractuele 24 uur per week, maar ontvingen geen overwerktoeslag tenzij zij meer dan 38,5 uur werkten. Het Hof oordeelde dat dit ongelijke behandeling is, aangezien parttimers hetzelfde werk verrichten als fulltimers en recht hebben op gelijke beloning voor extra gewerkte uren.

Gevolgen voor arbeidsvoorwaarden

Deze uitspraak heeft directe impact op cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland. Bepalingen die overwerktoeslagen pas toekennen boven de fulltime arbeidsduur moeten worden herzien. Parttimers kunnen mogelijk aanspraak maken op nabetaling van overwerktoeslagen voor extra gewerkte uren boven hun contractuele arbeidsduur, tot wel vijf jaar terug.

Rol van VHP2

Als VHP2 zetten wij ons in voor de belangen van professionals. Wij zullen actief in gesprek gaan met werkgevers en ondernemingsraden om de arbeidsvoorwaarden in lijn te brengen met deze uitspraak. Daarnaast staan wij klaar om onze leden te adviseren en te ondersteunen bij het claimen van eventuele achterstallige overwerkvergoedingen.

Wat kunt u doen?

  • Controleer uw arbeidsvoorwaarden: Bekijk uw contract en cao op bepalingen rondom overwerktoeslagen.
  • Registreer uw overuren: Houd nauwkeurig bij hoeveel uren u boven uw contractuele arbeidsduur werkt.
  • Neem contact op met VHP2: Heeft u vragen of behoefte aan juridisch advies? Onze experts staan voor u klaar.

Uitspraak van het Europese Hof van Justitie lezen? Klik hier.