arbovisie 2040 trends

Een ambitieus plan voor veilig en gezond werken

Het kabinet heeft onlangs de Arbovisie 2040 gepresenteerd, een toekomstgericht plan om de arbeidsomstandigheden in Nederland drastisch te verbeteren. Met deze visie wil de overheid ervoor zorgen dat werkenden niet alleen tijdens hun werkzame leven, maar ook na hun pensioen geen gezondheidsklachten ontwikkelen als gevolg van hun werk.

De Arbovisie 2040 richt zich op drie centrale knelpunten:

  1. Preventie: Er is te weinig aandacht voor preventieve maatregelen, en niet alle betrokken partijen nemen hun verantwoordelijkheid.
  2. Uitvoering: De naleving van arboregels is onvoldoende, kwetsbare groepen worden slecht beschermd, en werknemers hebben te weinig inspraak.
  3. Kennis en handhaving: Kennis over arbeidsomstandigheden is versnipperd en kan beter worden benut om maatschappelijke effecten te vergroten.

Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn er acht oplossingsrichtingen opgesteld. Zo wordt bijvoorbeeld gepleit voor aandacht voor kwetsbare groepen zoals zzp’ers en arbeidsmigranten, het ontwikkelen van begrijpelijke arboregels, en het verbeteren van de betrokkenheid van werknemers bij arbobeleid.

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in mei 2023 een advies uitgebracht met de titel Naar een werkend arbostelsel voor iedereen. Dit advies, samen met de uitkomsten van gesprekken met stakeholders, vormt de basis van de Arbovisie 2040.

De VHP2 steunt de doelstellingen van deze visie en benadrukt het belang van continue dialoog tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Gezond en veilig werken is een gezamenlijk streven, en door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in Nederland onder de best mogelijke arbeidsomstandigheden werkt.

Voor meer informatie kunt u de volledige Arbovisie 2040 raadplegen op de website van het Arboportaal: Arbovisie 2040 | Arboportaal.