scherm­afbeelding 2024 09 09 om 14.01.40

Cao-afspraken 2024: Belangrijke Ontwikkelingen voor Werknemers en Werkgevers

De cao-onderhandelingen voor 2024 hebben een aantal belangrijke uitkomsten opgeleverd die van invloed zijn op de arbeidsvoorwaarden in Nederland. Volgens de recente publicatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), getiteld Cao-afspraken 2024, zijn er duidelijke trends zichtbaar, waaronder een forsere loonstijging en nieuwe afspraken gericht op inclusiviteit en welzijn.

Loonontwikkeling en Inflatie

Een van de meest in het oog springende resultaten uit de cao-onderhandelingen is de verwachte stijging van de cao-lonen in 2024. Waar de gemiddelde cao-loonstijging in 2023 nog 5,5% bedroeg, wordt in 2024 een stijging van 7,1% verwacht. Deze loonsverhoging is een direct antwoord op de aanhoudende inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt.

Nieuwe Afspraken voor Werkenden

Naast loonstijgingen zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt die inspelen op actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn er cao-afspraken over gelijke beloning, klimaatvriendelijke werkomstandigheden en welzijn van werknemers. Ook zijn er afspraken gemaakt over hybride werken en het bevorderen van diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Oudere Werknemers en Sociale Zekerheid

Voor oudere werknemers zijn er in steeds meer cao’s afspraken gemaakt over extra verlof en arbeidsduurverkorting. Dit draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van deze groep werknemers. Ook zijn er in de meeste cao’s afspraken gemaakt over loondoorbetaling bij ziekte, waarbij 82% van de cao-werknemers recht heeft op een doorbetaling van meer dan 170% van hun loon tijdens de eerste twee jaren van ziekte.

Aandacht voor zzp’ers en Flexwerkers

In 2024 zijn er ook meer cao’s waarin afspraken zijn gemaakt over zzp’ers. In elf cao’s zijn er specifieke tariefafspraken voor zzp’ers gemaakt, wat twee cao’s meer zijn dan in de voorgaande jaren. Dit is een belangrijke ontwikkeling om de positie van zelfstandigen zonder personeel te versterken en hun tarieven beter te reguleren.

Bekijk de Volledige Rapportage

Voor meer gedetailleerde informatie over alle cao-ontwikkelingen in Nederland kunt u de volledige rapportage lezen op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hier.

De cao-afspraken van 2024 weerspiegelen de uitdagingen waar werkgevers en werknemers momenteel mee te maken hebben, maar bieden ook concrete oplossingen voor een eerlijker en duurzamer arbeidsklimaat.


Voor vragen of ondersteuning bij cao-onderhandelingen kunt u altijd contact opnemen met VHP2.