Blog

Vakbondsverkiezingen?

Het is weer verkiezingstijd. Je hoeft radio, tv of sociaal media maar te openen en vaak gaat het over de Tweede Kamerverkiezingen. Ook werk gerelateerd kennen veel bedrijven (met 50 of meer medewerkers) verkiezingen namelijk de OR verkiezingen.

Vakbondsverkiezingen?

Het is weer verkiezingstijd. Je hoeft radio, tv of sociaal media maar te openen en vaak gaat het over de Tweede Kamerverkiezingen. Ook werk gerelateerd kennen veel bedrijven (met 50 of meer medewerkers) verkiezingen namelijk de OR verkiezingen.

Als het gaat om arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf dan wordt dit vaak geregeld in een CAO. Vakbonden onderhandelen namens leden met werkgever of werkgeversorganisatie over jouw arbeidsvoorwaarden. Daarin zit een kenmerkend verschil met b.v. de Tweede Kamerverkiezingen. Ook al ben je geen lid van een politieke partij toch kan je stemmen.

Zouden we naast de OR verkiezingen in een bedrijf niet ook moeten kunnen kiezen voor de vakbond die jou vertegenwoordigd in de onderhandelingen over jouw eigen arbeidsvoorwaarden? Dus ook al ben je geen lid van een vakbond dat je toch je stem uitbrengt op de vakbond waarvan jij wilt dat die jou vertegenwoordigd. Op deze manier betrek je alle werknemers door verkiezingen direct bij de CAO, alleen maar voordelen?

Voor de vakbonden kan dit betekenen dat leden het lidmaatschap van de vakbond opzeggen omdat ze al inspraak hebben via de verkiezingen. Dat kan dus een nadeel zijn, echter veel vakbonden hebben naast de collectieve dienstverlening (onderhandelen voor jou over je cao) ook individuele dienstverlening (zeg maar rechtsbijstand en advies op het gebied van werk en inkomen). Dus dat probleem is in ieder geval gedeeltelijk ondervangen.

Daarnaast betalen werkgevers die aangesloten zijn bij een cao of een eigen cao hebben nu ook al een werkgeversbijdrage. Deze werkgeversbijdrage zou dan natuurlijk op basis van de uitslag van de verkiezingen moeten worden verdeeld over de vakbonden.

Uitdagingen zijn er ook; stel wij hebben als vakbond onvoldoende geluisterd naar de achterban en slecht voor ze onderhandeld dan kan je bij de volgende verkiezingen fors verliezen. Kortom als vakbond worden je inkomsten en positie onzekerder en het maakt kwetsbaarder. Ons kwetsbaar opstellen is spannend maar zorgt wellicht ook voor toenemende belangstelling voor vakbonden.



Frans Westerman

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.