Nieuws

Reorganisatie Philips 2023-2024


Blue Monday voor Philips. Een dieptrieste dag voor Philips. In Philips Nederland alleen al verdwijnen er 1100 banen in 2023.

Reorganisatie Philips 2023-2024


Maandag, 30 januari 2023. Blue Monday voor Philips: een dieptrieste dag voor Philips.

In Philips Nederland alleen al verdwijnen er 1100 banen in 2023. Bij Philips worldwide verdwijnen er totaal 6000 banen, bovenop de 4000 banen van vorig jaar. Philips implementeert een nieuw operating model en zal de aankomende jaren een enorme transformatie doormaken. De financiële situatie vraagt om grote veranderingen. De reorganisatie gaat 2 jaar duren en vindt in twee fases plaats.

 

Afgelopen vrijdag werden wij wakker geschud met de niet formeel bevestigde mededelingen in Eindhovens Dagblad dat meer dan 1000 banen in Nederland verdwijnen. “Geen fijne berichten vooral ook omdat wij als vakbonden alleen maar wisten dat er een nieuwe reorganisatie aan zou komen, maar niet hoe groot die was”, volgens Colette van Wezel. “Navraag bij werkgever om eerder op de hoogte gebracht te worden, liep helaas op niets uit. Zondagavond (29 jan 2023) zijn wij pas op de hoogte gebracht van de impact van deze reorganisatie. Het is niet goed voor de werknemers en het bedrijf dat de onzekerheid over de aantallen een weekend lang voortduurde. ”

 

Volgens Colette van Wezel onderhandelaar bij de VHP2, is “het is vandaag een dieptrieste dag voor Philips NL en Philips worldwide. Binnen een half jaar twee grote klappen voor de multinational uit Eindhoven. Eind vorige jaar verdwenen er al 800 banen in Nederland en nu nog eens 1100 in 2023. Onze zorg gaat uit naar de werknemers die getroffen zullen gaan worden door deze reorganisatie en ook hun naasten. Ook aandacht verdienden de collega’s die achterblijven en het hun werk moeten blijven doen, met steeds minder collega’s en onder voortdurend veranderende omstandigheden. Onze leden geven al aan dat de werkdruk als maar groter wordt en er al veel collega’s vertrokken zijn naar omliggende bedrijven. Broodnodige kennis verdwijnt nu al. Als VHP2 zullen wij de leden die ontslagen worden goed begeleiden en ondersteunen de aankomende jaren. De reorganisatie bestrijkt een periode van 2 jaar. In 2024 komt er een nieuwe golf met ontslagen. Het huidige Centraal Sociaal Plan loopt gelukkig nog tot eind 2025 door. ”


Philips wordt al jaren kleiner en kleiner maar stoot nu dus geen onderdeel af. “Eerder verstoten dochters als NXP, ASML en Signify van het moederbedrijf zijn meestal uitgegroeid tot mooie zwanen die het zelfstandig beter doen dan in de moederschoot van het bedrijf.” De grote vraag is of deze grote meerjarige herstructurering het moederbedrijf Philips weer uit het slob kan krijgen? Het antwoord daarop hebben wij niet als VHP2. Wij hebben er wel vertrouwen in dat werkgever samen de medezeggenschap over nut en noodzaak van deze reorganisatie in gesprek gaat. Wij hopen ook dat de aankomende jaren deze reorganisatie en herstructurering rustig en gedegen wordt uitgevoerd en medewerkers in deze onzekere tijden behouden kunnen blijven voor Philips. Als bestuurder namens de VHP2 zal ik werkgever nauwlettend blijven volgen of werkgever zich houdt aan de afspraken in de cao en het Centraal Sociaal Plan. ”

 

Voor vragen kan contact worden opgenomen met Colette van Wezel via colette.van.wezel@vhp2.nl. Bellen kan ook: 040-2116222.

Contact

Ruusbroeclaan 21

5611 LT Eindhoven


High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

Je kan ons op kantoor bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 16.30 uur


info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.