Blog

Nieuwe cao: waarom de vakbond nog steeds relevant is, voor elke generatie 

Een betere beloning, werkzekerheid en een goede werk-privébalans. Daarop focust VHP2, de vakbond voor high-tech personeel, bij de pas begonnen onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de metalektro. 

Nieuwe cao: waarom de vakbond nog steeds relevant is, voor elke generatie

Een betere beloning, werkzekerheid en een goede werk-privébalans. Daarop focust VHP2, de vakbond voor high-tech personeel, bij de pas begonnen onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de metalektro. De huidige overeenkomst loopt 1 december af. René van Doorn (58) van ASML staat vierkant achter deze uitgangspunten, al krijgt zijn organisatie mogelijk een eigen cao. In deze blog vertelt hij meer over waarom hij lid is van de vakbond, zijn ervaringen met VHP2 en waarom hij ooit een dikke bos bloemen liet bezorgen op het hoofdkantoor.

Van Doorn managet bij ASML acht experts die zich kort gezegd met meetmiddelen bezig houden. Eerder werkte hij voor Philips Lighting, dat nu Signify heet. In de jaren negentig kondigde toenmalig president-directeur Jan Timmer daar operatie Centurion aan. Een grootscheepse reorganisatie waarmee een faillissement werd afgewend. Liefst 50.000 mensen verloren hun baan. Van Doorn sloot zich indertijd aan bij VHPP (de Vereniging van Hoger Personeel der NV Philips), één van de voorlopers van VHP2.


Na aanzegging bood VHP2 veel steun

“Lid worden van VHPP was logisch, want die bond was natuurlijk ontzettend goed op de hoogte van de situatie binnen Philips. Het leek me dat deze organisatie de belangen van mij en mijn collega’s het beste kon behartigen.” Van Doorn kreeg op dat moment niet met ontslag te maken en zijn loopbaan bij Philips zou uiteindelijk 33 jaar duren. “In 2018 kreeg ik net als veel anderen een aanzegging. Ik kon kiezen: een vertrekregeling te accepteren, of binnen het bedrijf ander werk gaan doen.”

Van Doorn koos het eerste maar nam wel contact op met de bond. “Daar zitten mensen die toch net even meer kaas hebben gegeten van wetten en regelingen dan ikzelf. Ik kon ze van alles vragen en checken of alles juridisch, procedureel en financieel goed in elkaar zat. Het proces verliep in pais en vree. Personeelszaken zat ook aan tafel, we vormden een drie-eenheid. VHP2 gaat altijd voor de dialoog, dat spreekt me erg aan.”

Het mede door de bond bevochten sociaal plan bood veel voordelen. Denk aan begeleiding bij het maken van een CV, hulp bij het leren voeren van sollicitatiegesprekken en een persoonlijk budget om trainingen te volgen. Dit droeg eraan bij dat de Brabander relatief snel ander werk vond. “De begeleiding was top. Ik heb een dikke bos bloemen naar VHP2 gestuurd om mijn contactpersoon te bedanken.”


Thuiswerken belangrijk punt

Bij de huidige onderhandelingen is corona een belangrijk thema voor de achterban van VHP2. Sommige ondernemingen ondervinden grote negatieve gevolgen van de pandemie. De inzet van de bonden is om de arbeidsvoorwaarden minimaal op peil te houden en het liefst te verbeteren. Van Doorn: “Ik kan thuis prima werken, maar soms mis ik ook mijn collega’s. Ik denk dat een combinatie van op afstand werken en op kantoor de norm wordt. Ik vind het daarom goed als voorwaarden voor thuiswerken worden ingebed in een regeling.”

VHP2 maakt zich dan ook onder meer sterk voor een thuiswerkvergoeding.


Generatiepact helpt ook jongeren

Verder maken de bonden zich hard voor het generatiepact. Dat is nu nog een pilot maar moet een blijvertje worden. Het idee is dat 60-plussers 80 procent gaan werken, tegen 90 procent van het loon en behoud van pensioen. “Ik merk zelf dat het pittiger wordt om met dezelfde inzet door te werken”, zegt Van Doorn. “Ik zou het fantastisch vinden als is ik straks op deze manier kan afbouwen.”

Gezond je pensioen halen, is niet het enige uitgangspunt van de regeling. Een ander aspect is dat jongeren de vrijkomende tijd invullen, zodat hun kans op vast werk toeneemt.

Dat bonden als VHP2 opkomen voor jongeren, bewijst volgens Van Doorn dat ze nog steeds relevant zijn. “Je hoort soms dat lid worden van een bond meer iets is voor ouderen, maar dat is onzin. Ook als 25-jarige kun je ineens op straat komen te staan. Dat kan een enorme mentale klap zijn. Het is dan fijn als je hulp krijgt. Bonden zijn er trouwens ook als het goed gaat. Ze hebben veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je loopbaanadvies en coaching krijgen. Dus hoe het ook gaat, tot welke generatie je ook hoort, het is fijn te weten dat er altijd iemand is die aan jouw zijde staat.”


Lid worden?

Profiteer onder andere van juridisch advies en hulp bij sollicitatie én stem mee over voorstellen. Word nu lid en maak gebruik van onze speciale tijdelijke actie: als je minimaal één jaar lid blijft, ondersteunen we jou bij arbeidsgeschillen, zonder de gebruikelijke wachttijd van zes maanden. Klik hier of neem contact op met 040-211 6222.


VHP2: Samen komen we verder.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.