Blog

Mijn keuze voor deeltijdpensioen

Na lang binnen Philips te hebben gewerkt in het vooruitzicht met 60 jaar met pensioen te gaan, is geleidelijk de standaard pensioenleeftijd 68 jaar geworden, alhoewel eerder met pensioen gaan tot de mogelijkheden behoort.

Mijn keuze voor deeltijdpensioen

Na lang binnen Philips te hebben gewerkt in het vooruitzicht met 60 jaar met pensioen te gaan, is geleidelijk (we zeiden wel eens: met een jaar per jaar) de standaard pensioenleeftijd 68 jaar geworden, alhoewel eerder met pensioen gaan tot de mogelijkheden behoort.

Omdat ik nog steeds plezier heb in mijn werk (bij inmiddels Signify), me nog steeds capabel ervoor voel en het niet als belastend ervaar, had ik toen vorig jaar maart Covid-19 uitbrak, op 63½ jarige leeftijd nog geen gerichte pensioenplannen.

In het kader van Covid-19 vroeg Signify zijn werknemers om 3 maanden lang vrijwillig-verplicht een dag minder per week te werken. Tot mijn eigen verrassing beviel me dat uitstekend! Zo goed zelfs, dat ik naar aanleiding daarvan besloot dat structureel te maken door per 1 januari 2021 van de 80/90/100 regeling gebruik te maken. Bij deze regeling (beschikbaar vanaf 62 jarige leeftijd) werk je 80%, krijgt 90% betaald en bouwt 100% pensioen op. Mijn eerste stap in een zachte afbouw.

Dat stapje minder bevalt nog steeds prima en deed me besluiten om, na inmiddels ruim 40 dienstjaren, een volgende stap te maken en straks met deeltijdpensioen te gaan; van nu 4 dagen per week werken naar straks nog twee dagen.

Eigenlijk wilde ik de datum voor ingang van het voltijdpensioen open houden en die keuze afhankelijk maken van hoe goed het deeltijdpensioen (dan nog) bevalt en van de gezondheidstoestand van mijn echtgenote en mijzelf op dat moment. Helaas blijkt dat laatste niet mogelijk; de keuze voor de ingangsdatum van het deeltijdpensioen en die van het voltijdpensioen moet op hetzelfde moment worden gemaakt: tenminste zes maanden voor ingang van het deeltijdpensioen. Begrijpelijk uit het oogpunt van het (eenmalig) kunnen berekenen van het pensioen, maar toch jammer dat die flexibiliteit niet wordt geboden. Daarom nu maar gekozen het voltijdpensioen een jaar na het deeltijdpensioen te laten ingaan. En daarmee dan uiteindelijk de stapsgewijze afbouw van het (betaald) werkzame leven uitgespreid over iets meer dan twee jaar.

Voor mij veel aantrekkelijker dan abrupt stoppen. Maar voorkeuren kunnen verschillen …


Paul Veldman

Product Architect, R&D LED Lamps & Luminaires, Signify

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

Je kan ons op kantoor bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 16.30 uur


info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.