Blog

Inflatie

Doordat de goederen en de diensten duurder worden kun je minder kopen. Dit noemt men inflatie ofwel geldontwaarding. Het tegenovergestelde is deflatie.

Inflatie

Doordat de goederen en de diensten duurder worden kun je minder kopen. Dit noemt men inflatie ofwel geldontwaarding. Het tegenovergestelde is deflatie.

Afbeelding1

Figuur 1: Historische inflatie


De gemiddelde inflatie over 2021 was 2,7% (Bron: CBS), echter in december en januari was het respectievelijk 5,7% en 6,4%. De belangrijkste reden is de stijging van de energieprijzen (90% t.o.v. januari 2021) en de stijging van de voedingsprijzen. Nu de oorlog in de Oekraïne is begonnen zal de inflatie zeker blijven stijgen. Er komt nogal wat gas uit Rusland! Het is de vraag of de inflatiecijfers uit de jaren 70 weer in beeld gaan komen tijdens de oliecrisis.

Als vakbond willen wij bij de onderhandelingen voor een CAO minimaal koopkrachtbehoud. Bij het begin geven we de diverse onderhandelpunten aan in een voorstellenbrief, zowel de vakbonden als de werkgever. De laatste maanden is de CAO verhoging onder druk komen te staan door de stijgende inflatie. Dit legt een grotere druk bij de onderhandelende bonden, werkgever(s) en het hele proces.

Door de stijgende prijzen van grondstoffen zullen de prijzen van de meeste goederen op termijn gaan stijgen. De inflatie gaat omhoog.

Een logisch gevolg om de inflatie tegen te gaan is een rentestijging (Het wordt duurder om geld te lenen). Hiermee remmen we de economie af waardoor de inflatie lager wordt. Echter dit brengt ook risico’s met zich mee, immers je wil niet een enorme economische terugval. Tevens is er de angst voor een nieuwe staatschuldencrisis. Er zijn nogal wat verschillen in Europa, kijken we naar Italië, Spanje en Griekenland dan zullen de stijgende staatsschulden tijdens de pandemie onbetaalbaar worden en het economische herstel zal smoren in de kiem.

Gelukkig mogen we ons prijzen dat we niet in een land wonen waar de inflatie loopt in de tientallen of honderden/duizenden procenten zoals Turkije ruim 48%, Venezuela 5500%. Dit noemen we hyperinflatie. Zover is het nog niet maar het zal voorlopig onrustig blijven op dit wereldtoneel.

Er zijn dus nogal wat variabelen die het speelveld beïnvloeden. Als de oplossing makkelijk zou zijn dan hadden we hem al bedacht en ingevoerd. De vraag is niet of het gaat gebeuren maar hoelang deze crisis zal aanhouden.



VHP2, samen komen we verder.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.