Blog

Bij Philips kies je elke cursus die je maar wilt, met een eigen budget

Een cursus of een training volgen motiveert, inspireert en daagt je uit. De kennis die je opdoet, zorgt ervoor dat je bijblijft in een alsmaar veranderende arbeidsmarkt. 

Bij Philips kies je elke cursus die je maar wilt, met een eigen budget

Een cursus of een training volgen motiveert, inspireert en daagt je uit. De kennis die je opdoet, zorgt ervoor dat je bijblijft in een alsmaar veranderende arbeidsmarkt. Sociale partners stimuleren dat werknemers blijven leren. Daar hoort bij dat werkgevers kosten voor een cursus of opleiding vergoeden. Doorgaans staat de behoefte van de werkgever centraal, maar nu is voor het eerst een proef gedaan, waarbij de werknemer kiest wat hij of zij wil. “Daar was zoveel belangstelling voor dat we moesten loten”, zegt deelnemer Marly van Kemenade.

Zij is werknemer van Philips. Dat dit bedrijf ‘een leven lang leren’ serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat daar ieder jaar 500.000 euro beschikbaar is gesteld voor het project. Het werd deelnemers gemakkelijk gemaakt om mee te doen. “In een portaal kon je bij wijze van spreken met een druk op de knop volstaan”, zegt Van Kemenade. Het aanbod bestond uit duizenden cursussen van gerenommeerde opleiders als NCOI, NTI en Schouten en Nelissen. De aanmelding en financiële afwikkeling werden vervolgens geregeld, wat natuurlijk veel rompslomp scheelde.


Een leven lang leren, goed voor alle partijen

Een leven lang leren heeft voordelen voor werkgevers en werknemers. Voor Philips is dit programma een goede manier om medewerkers gemotiveerd te houden. Het vergroot hun inzetbaarheid op lange termijn. Voor werknemers is het een welkome afwisseling. Met de nieuwe kennis die ze opdoen, kunnen ze doorgroeien binnen het bedrijf en eventueel daarbuiten.

Meestal maakt de werkgever qua aanbod een voorselectie, maar in dit geval kregen de mensen die onder een CAO vallen de vrije hand. Van Kemenade koos voor een training bij instituut Boertien, Vergouwen en Overduin. ‘’Met mijn werkgerelateerde kennis zit het wel goed”, vertelt Van Kemenade, “maar ik wilde werken aan mijn soft skills.” Daarom koos ze modules met de voor zichzelf sprekende titels ‘Doelgericht communiceren en beïnvloeden’ en ‘Persoonlijk leiderschap’.

“In de cursus ontdek je waar je kwaliteiten liggen en wat je kunt verbeteren”, legt Van Kemenade uit, “bijvoorbeeld in de omgang met mensen die boven je gesteld zijn.”


Budget kun je combineren met andere regelingen

Van Kemenade vertelt dat ze allerlei tips heeft meegekregen die van pas komen in haar dagelijks leven, maar ook op de werkvloer. “Dat levert me minder stress op.” Ze had het geluk dat de cursus in totaal vijf dagen duurde, precies het aantal dagen dat Philips medewerkers vrijaf geeft in het kader van Persoonlijke Ontwikkelings- en Zorgdagen.

Van Kemenade wil de praktische toepasbaarheid van wat ze heeft geleerd vergroten door extra trainingen te volgen. Ook daarvoor bestaat een regeling bij Philips: ze kan daar zogeheten e-miles voor inzetten. Die komen voort uit een afspraak die is bedoeld om werknemers te ondersteunen om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren.


Resultaat van jarenlange strijd

Voor het POB is jarenlang gestreden door bonden als VHP2. Nu blijkt dus dat er veel animo voor is. Van Kemenade geeft aan ook in de toekomst graag gebruik te willen maken van deze mogelijkheid. De inzet van VHP2 is dan ook gericht op verhoging van het budget, zodat meer mensen vaker een opleiding kunnen volgen. VHP2 heeft er vertrouwen in dat dit in overleg met Philips te realiseren is. Het POB geeft werknemers immers een boost en verhoogt zo het werkplezier en de productiviteit.

Word ook lid. Dan heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over cao-onderhandelingen en heb je toegang tot onze diensten zoals juridisch advies.


VHP2: Samen komen we verder.

Contact

High Tech Campus 84

5656 AG Eindhoven

info@vhp2.nl

040-2116 222

Lid worden?

Schrijf je dan hier in! Als lid heb je altijd toegang tot ons zakelijke netwerk en events, praat je mee over onderhandelingen en ben je bevoegd te stemmen over voorstellen.